Säästä jopa 300 €/henkilö

Varaa matkasi viimeistään 30.4. mennessä ja saat upeat illalliset kaupanpäälle.

Säästä jopa 300 €/henkilö

Varaa matkasi viimeistään 30.4. mennessä ja saat upeat illalliset kaupanpäälle.

Rikas juoma- ja viinikulttuuri

Cerviniassa ruoka on suuri osa koko elämystä ja täällä pääset nauttimaan paikallisista herkuista ja hyvistä italialaisista viineistä.

Olitpa sitten ylhäällä 3000 mpy vuoristomajassa tai alhaalla kylässä, voit luottaa siihen, että ruoka on fantastista ja valmistettu lähellä tuotetuista raaka-aineista. Aostan laakson keittiö on aika yksinkertainen, mutta mahdotonta kopioida itse. Ympäröivillä mailla Ranskalla ja Sveitsillä on tietty vaikutus ruokakulttuuriin, mutta painopiste on tietenkin italiaisissa erikoisuuksissa. Pizzan, pastan ja antipastin lisäksi törmäät useasti pitkään keitettyyn lihaan ja juustofondueen, sekä ruokalistoilla.

Paikalliset herkut

Italia on tietysti tunnettu kaikista maukkaista juustoistaan ja Fontinajuusto on Aostan ylpeys, joka on jo vuodesta 1995 ollut sojattu tavaramerkki EU:ssa. Tämä tarkoittaa, että juustoa tuotetaan ainoastaan Aostan laaksossa. Fontina on tuotettu yksinomaan Aostasta saatavasta lehmänmaidosta, jonka lehmät syövät pääasiassa vihreää rehua ja loppuvonna puhdasta heinää. Juustoa käytetään Fondueen, joka on tyypillinen alkuruoka. Juusto sekoitetaan munan keltuaiseen, jauhoihin ja maitoon ja valmis kerma levitetään paahdettujen vaaleiden tai tummien leipien päälle. Fonduta Valdostana on juustofondue, joka on tehdy valkoisella tryffelillä maustetusta Fontinajuustosta.

Lisäksi alueen tyypilliseen ruokakulttuuriin kuuluu riistasta tehdyt annokset. Pidetty Antipasti on Mocetta, joka on kuivattua lihaa. Toinen klassikko on ”Capriolo alla Valdostana”, joka on viinistä, kasviksista ja grappasta tehty kermainen pata. Mitä tulee jälkiruokiin, tarjoillaan ”Tegole d’Aosta”:a, joka on pieniä mantelimassasta tehtyjä nyyttejä, jotka on täytetty suklaalla. Täydellisen jälkiruokakokemuksen saat, kun tilaat näitä ja espresson paikallisella Genepi liköörillä.

Kylässä on monia herkku- ja ruokaputiikkeja, josta voit ostaa mukaasi tuotteita koko alueelta kaikkea juustoista leikkeleisiin, hunajaan ja viiniin.

Aosta-viinit

Aostan laaksossa viinejä on tuotettu jo Rooman ajoista asti ja alueella löytyy jotkut Euroopan korkeimmalla sijaitsevista viinitarhoista (1300mpy). Parhaimmat viinitarhat sijaitsevat joen itäisellä puolella Dora Baltean rannalla, jotka tarjoavat viininmaistelua sekä opastettuja kierroksia. Vuosittain täällä tuotetaan suhteellisen vähän viiniä - yhteensä 2 miljoonaa pulloa - mutta laatu on todella korkeaa. Valle d’Aostassa valmistetaan kaikkea mm. marjaisan hedelmällisiä viinejä, paikallisia druvan petit rougea, laatuviiniä nebbiolosta ja vihreää sveitsiläistä petite arvinea.